Zolderlucht

Het ruikt een beetje vreemd, de rode doos staat achter in de kast. Het is een ronde hoge doos, hij ruikt echt een beetje bijzonder. Ik probeer hem te pakken en ik rek me flink uit naar de een na bovenste plank. Ik moet er voor in de kast klimmen. Hoor ik niets op de trap of op de gang? Ik mag hier niet zijn, maar wil zo graag weten wat er in die rode doos verborgen is. De geur is oud en de doos voelt een beetje ruw, er is een hoekje van het papier los, de doos is eigenlijk gewoon van bruin karton. Het is een dikke soort papier, maar het geeft een rijk gevoel. Er moet iets bijzonders in deze doos zitten, dat kan niet anders. De plek waar hij staat geeft al aan dat er iets speciaals is met hem. Achterin de linnenkast bewaar je alleen de verstopdingen. Je kostbare schatten die niemand mag zien.

Ik verstop de pepermuntjes die ik ‘s ochtends in bed krijg van pake ook, zodat ik, als iedereen beneden is, in bed even kan zuigen en denken dat ik bij pake in bed lig. Lekker veilig samen in bed en niet alleen.

Dit is vast ook zo iets, een mooie doos met iets erin voor als je stiekem wilt denken aan iets anders. Ik pak de doos voorzichtig, hij weegt bijna niks. Hij zal toch niet leeg zijn? Een lege doos verstop je toch niet achterin de kast? Als ik hem te pakken heb, ga ik op de grond zitten. Ik probeer het ronde deksel voorzichtig op te tillen. Dat is niet zo gemakkelijk met mijn handjes. Ik trek en beweeg de deksel langzaam omhoog. Het lukt!!

Een stuk papier… Huh… dat is flauw zeg. Wel fijn ritselpapier, het is zacht en veert terug als ik er op duw. Er zit iets onder… ieks!!! Harig spul onder het papier. Een dood beest! Ik gil en mama komt aangerend. Ze ziet wat ik gedaan heb en dat ik geschrokken ben. Ik mag het vossenvel even aaien en ik voel hoe de paarse stof in de mof om mijn handen zit als ik ze erin gestoken heb. Dat is best fijn, ik wriemel wat met de paarse stof en dat ruikt ook al zo vreemd. Ze heeft ook nog een stola van dat rare spul, bovenin die kast!

Stiekeme plekken met oude spullen, spullen die ruiken naar stof en oude tijd. Ik zou het liefst op zolder wonen bij pake. Spannende verstopdingen vinden en ontdekken dat het ooit gewone gebruikdingen waren uit een tijd voor de mijne.