Uitvaart

van einde naar een nieuw begin

De essentie van ritueelbegeleiding bij een uitvaart is een bijdrage leveren waarmee mensen zicht krijgen op hun toekomst na een ingrijpend verlies. Door samen een ritueel te ontwerpen, wordt een einde een eerste stap naar een nieuw begin. Het ritueel bij de dood kan mensen uit de hele sociale omgeving van de overledene met elkaar verbinden en het gesprek over betekenis van hem of haar op gang brengen. De directe nabestaanden leren zo hun dierbare ook te zien door de ogen van anderen, dat kan iemand nog meer kleur en betekenis geven.

het gesprek

In een gesprek met de nabestaanden leer ik de overledene kennen door hun ogen. Soms komen de betekenissen overeen en soms ook niet helemaal. Dat is niet vreemd, ieder mens heeft ook binnen eigen kring verschillende relaties. Er is vaak wel een voorwerp of een symbool te vinden dat de overledene herkenbaar maakt voor iedereen. Dat kan dan als kapstok worden ingezet bij de afscheidsviering. Ik ondersteun de familie zo om het afscheid tot een passend geheel te maken. Een ceremonie of dienst waarin alle verbindingen in de kring van mensen om de overledene zichtbaar worden.
Naast de samenwerking met de familie werk ik samen met de uitvaartondernemer en andere sprekers of voorgangers. De uitvaartondernemer neemt alle praktische zaken op zich rond de zorg voor de overledene en de uitvaart.
De ritueelbegeleider is er als het ware voor de afstemming van de vorm en de inhoud van de viering met de nabestaanden. Uiteraard zijn er meer momenten rond sterven om een ritueel in te zetten. Te denken valt daarbij aan de plaatsing van een grafmonument, de verstrooiing van de as, de verjaardag van de overledene of de sterfdag. Het is fijn als de herinnering bij verschillende momenten met elkaar in verband staan.

afscheid van het leven

Ook voor het samen loslaten van het leven is mijn expertise nuttig. In een bijeenkomst die gezamenlijk is vorm gegeven, kunnen bijzondere herinneringen aan het proces rond de dood ontstaan die later naast de herinneringen aan het leven komen te staan. Als u me inschakelt voor dit proces, kan dit later vorm krijgen bij het afscheid in brede kring.

Ritueelontwerp | Begeleiden | Spreken | Uitvaart